Details

Urban conversion — Vichy

URBAN AND REGIONAL PROJECT FOR THE CONVERSION OF UNUSED MILITARY LAND

     

Client: Vichy Communauté

Surface: 128 ha

Calenderer: 2013

 

 

 

Close

Town hall — Villiers-le-Bel

Town hall — Villiers-le-Bel

Details

Town hall — Villiers-le-Bel

REHABILITATION LOURDE ET EXTENSION DE L’HOTEL DE VILLE DE VILLIERS-LE-BEL DANS LE CADRE DE LA CENTRALISATION DES SERVICES DE LA VILLE

 

Le projet a pour but de transformer un bâtiment institutionnel introverti en possibilités de dialogue avec son tissu urbain et son contexte social.  Développer une écriture architecturale unique pour offrir une cohérence à cette partie du centre-ville en pleine mutation permettra à la nouvelle extension de fabriquer un dispositif qui a comme but de clarifier ce qui existe déjà. Les baguettes verticales en céramique de l’enveloppe permettent d’unir l’extension et l’existant par sa matérialité minérale.  L’ensemble peut alors se lire comme un élément de négociation entre l’accumulation de différents bâtiments composant la mairie actuelle.

Inséré entre les deux bâtiments existants, la nouvelle extension s’encastre dans une emprise au sol très contrainte.  Un espace résiduel se transforme alors en un hall où  la  transparence  de la façade permet  au parvis de se prolonger à l’intérieur du bâtiment tout en permettant aux citoyens d’effectuer leurs formalités en toute tranquillité.  Depuis le côté ouest, le volume se sépare en toits à deux pentes afin de rappeler les origines  pavillonnaires d’un petit village devenu pendant les années 60 un étonnant carrefour multiculturel.

   

Maître d’ouvrage : ville de Villiers-le-Bel

Surface : 2370 m²

Calendrier: 2015-2021

Photograph : Maxime Verret

 

Close

University restaurant — Cergy-Pontoise

University restaurant — Cergy-Pontoise

Details

University restaurant — Cergy-Pontoise

EXTENSION AND RESTRUCTURATION OF UNIVERSITY RESTAURANT LE PARC

   

Located at the heart of the park of the Cergy prefecture, the restructuring and extension of the university refectory is an opportunity to re-establish a link with a large-scale landscaped public space while adapting it to current programming requirements.

A kiosk in a mixed wood and steel structure is skillfully placed on the roof of the original refectory, creating an element in dialogue with the urban and landscape dimensions. Designed as a light pavilion on a topographic mineral base, the kiosk becomes an element of unification between the different parts of the refectory, allowing it to assert its presence while ensuring the architectural coherence of the whole. The openings of the existing building are designed in continuity with the kiosk envelope, creating a rhythmic ensemble in relation to the park.

Building on its intrinsic qualities, the interventions on the existing structure consist in reinforcing the relationship between the interior and the exterior, to bring more light and views to the refectory spaces, and to enhance their uses.

Through a sober and economical design, the project demonstrates how work on the existing building accompanies the repositioning of an ordinary programme, such as a "resto U", allowing it, through architecture, to reinterpret its uses and its programming.

     

Client : CROUS de Versailles

Area: 2 310m²

Project timeline: 2019-2021

Consultants: I+A Laboratoire des stuctures (structure); Choulet (MEP); Eco+construire (cost management); Arwytec (kitchen engineering); 2IDF (infrastructure); SLAM (acoustic)

 

PRESSEKIT

Close

Urban renewal — Honfleur

Urban renewal — Honfleur

Details

Urban renewal — Honfleur

STRATEGIC STUDY FOR THE REQUALIFICATION OF THE EASTERN CENTER OF THE CITY OF HONFLEUR

     

Client : Communauté de Communes du Pays de Honfleur–Beuzeville (CCPHB)

Surface : 21 ha

Calendar: 2022-2023 (ongoing)

Consultants: TTK (mandataire, mobilités); Franges Paysage (landscape)

 

Close

28 housing units — Paris

28 housing units — Paris

Details

28 housing units — Paris

CONSTRUCTION OF A BUILDING OF 28 SOCIAL HOUSING UNITS IN PARIS

   

Client : Paris Habitat OPH

Net surface area : 850 m²

Project time line: 2020-2022 (under construction)

Consultants: Atelier Masse (structure); Innovation Fluides (HQE et fluides); Grandfils (économiste); Adret (environnement)

Illustration: Martin Etienne

     

Close

Leisure activity center — Athis-Mons

Leisure activity center — Athis-Mons

Details

Leisure activity center — Athis-Mons

CONSTRUCTION OF JAURES PRE-SCHOOL CENTER  LOCATED IN ATHIS-MONS

   

Through its position, the new building will complete the school complex while reworking its main entrance. Imagined as an element inserted into its river and railroad territory, the building is placed on a base that will permit the children to avoid too great exposure to the street while transforming the constraint induced by the level of the highest water into a project opportunity.

Its architectonic concrete envelope is considered an element that is both protective and one that changes the image of the different temporalities and is connected to nearby activities.

     

Client : Ville d'Athis-Mons

Surface area : 610 m²

Project timeline : 2018-2019

Consultants: Astuce béton (structure) ;  Sunsquare (MEP, HEQ); Conpas (planning)

Photograph: Schnepp Renou

         

PRESSKIT

Close

Community centre — Orly

Community centre — Orly

Details

Community centre — Orly

CONSTRUCTION OF A COMMUNITY CENTRE

   

The Orly area, known mainly for its airport activities, is above all an inhabited district. The site seems to be a place apart, belonging both to the great landscape of the airport and to the intimacy of this fringe of the city, composed of a suburban fabric and logistics buildings. Facing the runways, the rooms are laid out in two cubic volumes of the same dimensions, which attempt to move away from the hangar typology to get closer to the domestic scale of the house. Two readings of the building are offered at distant and close views by a play of imbrications and materialities between the volumes of the rooms, which take up the typology of the gabled house, while the cubic metal envelope responds to the contiguous industrial hangars.

The building's structure, designed entirely in timber frame, houses a large convivial space that can be divided into two or three rooms, the deep beam drops of which form acoustic alcoves. The alternation of porticos and wooden beams imparts rhythm to the interior of the rooms, revealing the building's constructive system and giving it a domestic atmosphere.

The perforated corrugated cladding of the façade complex gives the whole its public and institutional dimension, allowing the village hall to reinforce its presence in this peri-urban landscape and to offer a changing and renewed image of the facility through the play of reflections and transparency.

Designed through a grammar dictated by a strong economy of means (less than 1900 €/m²), the new Orly Festival Hall remains generous in its uses and functioning, allowing the municipality to host multiple events on a site with emblematic territorial links for Orly.

     

Client : Ville d'Orly

Surface area : 630m²

Project timeline: 2018-2021

Consultants: LM ingénierie (structure) ;  Axpacaal (MEP)

 

PRESSEKIT

Close

114 student housing units — Paris

114 student housing units — Paris

Details

114 student housing units — Paris

CONSTRUCTION OF A RESIDENCE OF 110 UNITS FOR STUDENTS

 

Client: Nexity

Net surface area : 2910m²

Project timeline: 2017-2022

Consultants:   Pouget (MEP), ES BAT (structure), Sous Les Fraises (urban agricolture), QUIOS (sustainability and acoustic)

Photograph : Clément Guillaume

 

Close

Urban renewal — Limay

Urban renewal — Limay

Details

Urban renewal — Limay

LIMAY GRAND EST : URBAN STUDY FOR THE URBAN RENEWAL OF THE HAUTES-BASSES MEUNIÈRES AND CHAMPARTS-WILSON-LA CHASSE AREAS

     

While focusing on existing and future local potential, Limay Grand Est projects itself into its territory and asserts itself as an equipped, sustainable suburban neighborhood with a quality of life based on the potential of its open spaces.

- The northern neighborhood will be registered as a functional pole thanks to its numerous facilities, its mastered and equipped landscapes directly connected to the rehabilitated dwellings. As for the South neighborhood, its development as a gateway to the new neighborhood remains essential.

- The territory already has the landscape potential of the green corridor, which, by enhancing and improving them, will requalify the open spaces at the scale of the residences and the great landscape.

- The urban development of Limay Grand Est will make the district radiate in its territory by registering it in an exemplary approach of sustainable development.

     

Client : Grand Paris Seine & Oise

Surface area : 42 ha

Project timeline : 2020-2022

Consultants : Davide Costelli (landscape);  Tetra (program); Paris Sud Aménagement (strategy and urban economy); Capterre (environment)

Pictures: Clément Guillaume

 

Close

Student Residence — Cergy Pontoise

Student Residence — Cergy Pontoise