Details

114 student housing units — Paris

CONSTRUCTION OF A RESIDENCE OF 110 UNITS FOR STUDENTS

 

Client: Nexity

Net surface area : 2910m²

Project timeline: 2017-2022

Consultants:   Pouget (MEP), ES BAT (structure), Sous Les Fraises (urban agricolture), QUIOS (sustainability and acoustic)

Photograph : Clément Guillaume

 

Close

Community centre — Beynes

Community centre — Beynes

Details

Community centre — Beynes

CONSTRUCTION OF THE NEW COMMUNITY CENTRE

   

Situated within the landscape of Mauldre valley, the community center will become the convergence point among all the rural villages gravitating around the town of Beynes.

The project will stand alone in the territory, away from all urban structures. Nevertheless it is meant to create a link between the pavilion house and the scale of a road structured rural landscape.

The building is composed of three materials : the process-colored concrete base anchors the volume to the ground ; the plywood cladding panels make the transition between interior and exterior ; the corrugated steel roof panels give the structure lightness creating a boundary between the sky and the landscape.

     

Client : Ville de Beynes

Surface area : 400 m²

Project timeline: 2018-2023

Consultants: Atelier Masse (structure) ;  Sunsquare (MEP); Cabinet Philippe Grandfils (cost management); Atelier Climatique (sustainability); Slam (acoustic)

Close

Town hall — Villiers-le-Bel

Town hall — Villiers-le-Bel

Details

Town hall — Villiers-le-Bel

REHABILITATION LOURDE ET EXTENSION DE L’HOTEL DE VILLE DE VILLIERS-LE-BEL DANS LE CADRE DE LA CENTRALISATION DES SERVICES DE LA VILLE

 

Le projet a pour but de transformer un bâtiment institutionnel introverti en possibilités de dialogue avec son tissu urbain et son contexte social.  Développer une écriture architecturale unique pour offrir une cohérence à cette partie du centre-ville en pleine mutation permettra à la nouvelle extension de fabriquer un dispositif qui a comme but de clarifier ce qui existe déjà. Les baguettes verticales en céramique de l’enveloppe permettent d’unir l’extension et l’existant par sa matérialité minérale.  L’ensemble peut alors se lire comme un élément de négociation entre l’accumulation de différents bâtiments composant la mairie actuelle.

Inséré entre les deux bâtiments existants, la nouvelle extension s’encastre dans une emprise au sol très contrainte.  Un espace résiduel se transforme alors en un hall où  la  transparence  de la façade permet  au parvis de se prolonger à l’intérieur du bâtiment tout en permettant aux citoyens d’effectuer leurs formalités en toute tranquillité.  Depuis le côté ouest, le volume se sépare en toits à deux pentes afin de rappeler les origines  pavillonnaires d’un petit village devenu pendant les années 60 un étonnant carrefour multiculturel.

   

Maître d’ouvrage : ville de Villiers-le-Bel

Surface : 2370 m²

Calendrier: 2015-2021

Photograph : Maxime Verret

 

Close

University restaurant — Cergy-Pontoise

University restaurant — Cergy-Pontoise

Details

University restaurant — Cergy-Pontoise

EXTENSION AND RESTRUCTURATION OF UNIVERSITY RESTAURANT LE PARC

   

Located at the heart of the park of the Cergy prefecture, the restructuring and extension of the university refectory is an opportunity to re-establish a link with a large-scale landscaped public space while adapting it to current programming requirements.

A kiosk in a mixed wood and steel structure is skillfully placed on the roof of the original refectory, creating an element in dialogue with the urban and landscape dimensions. Designed as a light pavilion on a topographic mineral base, the kiosk becomes an element of unification between the different parts of the refectory, allowing it to assert its presence while ensuring the architectural coherence of the whole. The openings of the existing building are designed in continuity with the kiosk envelope, creating a rhythmic ensemble in relation to the park.

Building on its intrinsic qualities, the interventions on the existing structure consist in reinforcing the relationship between the interior and the exterior, to bring more light and views to the refectory spaces, and to enhance their uses.

Through a sober and economical design, the project demonstrates how work on the existing building accompanies the repositioning of an ordinary programme, such as a "resto U", allowing it, through architecture, to reinterpret its uses and its programming.

     

Client : CROUS de Versailles

Area: 2 310m²

Project timeline: 2019-2021

Consultants: I+A Laboratoire des stuctures (structure); Choulet (MEP); Eco+construire (cost management); Arwytec (kitchen engineering); 2IDF (infrastructure); SLAM (acoustic)

 

PRESSEKIT

Close

Urban renewal — Honfleur

Urban renewal — Honfleur

Details

Urban renewal — Honfleur

STRATEGIC STUDY FOR THE REQUALIFICATION OF THE EASTERN CENTER OF THE CITY OF HONFLEUR

     

Client : Communauté de Communes du Pays de Honfleur–Beuzeville (CCPHB)

Surface : 21 ha

Calendar: 2022-2023 (ongoing)

Consultants: TTK (mandataire, mobilités); Franges Paysage (landscape)

 

Close

28 housing units — Paris

28 housing units — Paris

Details

28 housing units — Paris

CONSTRUCTION OF A BUILDING OF 28 SOCIAL HOUSING UNITS IN PARIS

   

Client : Paris Habitat OPH

Net surface area : 850 m²

Project time line: 2020-2022 (under construction)

Consultants: Atelier Masse (structure); Innovation Fluides (HQE et fluides); Grandfils (économiste); Adret (environnement)

Illustration: Martin Etienne

     

Close

Leisure activity center — Athis-Mons

Leisure activity center — Athis-Mons

Details

Leisure activity center — Athis-Mons

CONSTRUCTION OF JAURES PRE-SCHOOL CENTER  LOCATED IN ATHIS-MONS

   

Through its position, the new building will complete the school complex while reworking its main entrance. Imagined as an element inserted into its river and railroad territory, the building is placed on a base that will permit the children to avoid too great exposure to the street while transforming the constraint induced by the level of the highest water into a project opportunity.

Its architectonic concrete envelope is considered an element that is both protective and one that changes the image of the different te