Details

Bar / Restaurant / Apartment — Gressey

TRANSFORMATION OF AN OLD BUILDING INTO A BAR, RESTAURANT AND APARTMENT

   

Client: city of  Gressey

Surface: 280 m²

Calenderer: 2012-2014

 

 

Close

110 student housing units — Paris

110 student housing units — Paris

Details

110 student housing units — Paris

CONSTRUCTION OF A RESIDENCE OF 110 UNITS FOR STUDENTS LOCATED IN THE 19TH ARRONDISSEMENT OF PARIS A STONE’S THROW FROM THE CENTQUATRE CULTURAL CENTER, INCLUDING A BAR-RESTAURANT, TWO AGRICULTURAL GREENHOUSES AND A ROOFTOP

  

The Cinquante-Six project emerged from the dualities characterizing a context that was materialized by the juxtaposition of a high building and a low building negotiating between the scale of the street and the scale of the city. Starting from this question of duality, the project made possible the development of domestic uses linked to the scale of the large landscape.

Working from a dense program, our intention was to integrate the building as an abstract element and not a traditional architectural façade. Its materiality, stemming from the shell’s construction process, gives it a strong presence: like a surging volume belonging to the ground it calls us back to earth, to its territory. There are several contrasting ambiences: through its dark hue, the Cinquante-Six recounts the depth of the earth to us, its very clear and light interiors recall the many possibilities of inhabiting spaces.

  

Client: Nexity

Net surface area : 2910m²

Project timeline: 2017-2018

Consultants:   Pouget (MEP), ES BAT (structure), Sous Les Fraises (urban agricolture), QUIOS (sustainability and acoustic)

  

PRESSKIT

 

Close

Preschool — Mantes-la-Ville

Preschool — Mantes-la-Ville

Details

Preschool — Mantes-la-Ville

RENOVATION AND EXTENSION OF A PRESCHOOL BUILT IN THE 1960s COMPRISED OF 5 CLASSROOMS, A READING ROOM AND A REST AREA

   

The design of the extension of the preschool of Les Alliés de Chavannes arose from the landscaped environment and its integration into the site. The three new extensions are connected to the longitudinal circulation of the existing building so that the new volumes can be perceived as separate pavilions. As for the existing building, it was reconfigured to become the school’s backbone. Distinguished by a metal treatment, the new volumes permit a clear readability between the original building and the extension. The new volumes are organized in such a way as to guarantee fluidity and a programmatic organization that harmonizes with the school’s current functioning. Their siting is logically inserted between the existing trees while creating views toward the vegetation. Set on piles and with façades that offer each space different exposures, these new extensions enable all the children to feel like they are in a tree house!

   

Client: city of Mantes-la-Ville

Net surface area:  810 m²

Project timeline: 2012 – 2015

Consultants:   LBE ingénierie (MEP), C&E ingénierie (structure)

Awards: The Plan Award 2017  (Finalist);  ArchiDesignClub  Awards 2016 (1st Prize); Building of the Year  Awards 2016 Archidaily (nomination)

 

PRESSKIT

Close

5 housing units — Courbevoie

5 housing units — Courbevoie

Details

5 housing units — Courbevoie

CONSTRUCTION OF A BUILDING OF 5 SOCIAL HOUSING UNITS IN COURBEVOIE

  

The architectural position was to work on the transition between the public space (the city) and the private space (the home) as an active between-the-two so that a qualitative threshold between the exterior and the interior could be built. Located in a dense context characterized by both two-story townhouses and 1960s apartment houses, the project fashions a link between the two scales by creating a simple and homogeneous volume.

To lighten the relationship of the ground to the built mass, the ground floor volume has been pushed back to the interior of the plot so that, on one hand, a buffer space was created and, on the other, exterior corridors serving the units on the upper floor could be positioned in the rear.

The building benefits from the alignment on the street on this shallow plot to transform the vertical and horizontal circulations into genuine collective spaces.

  

Client: OPH Courbevoie Habitat

Net surface area: 300m²

Project timeline: 2014-2017

Consultants:  SG (structure); Sunsquare (MEP, sustainability)

  

PRESSKIT

Close

17 housing units — Levallois–Perret

17 housing units — Levallois–Perret

Details

17 housing units — Levallois–Perret

CONSTRUCTION OF A BUILDING OF 17 SOCIAL HOUSING UNITS WITH A WOOD STRUCTURE AND A HQE LABEL, LOCATED IN LEVALLOIS-PERRET.

  

The architectural position of the project was envisaged as being closely coherent with its urban issues. It is based on:

- the adaptation of the built volume to the surrounding context by creating an alignment and built continuity with the preexisting and projected elements;

- the creation of a simple and compact building using a wood construction system;

- a permeable lobby to reveal the landscaped heart of the naturally lit plot;

- the design of a flexible and resilient ground floor;

- the composition of elegant and durable stone façades.

The building has six stories comprised of 17 apartments and their shared spaces. A compact volume, which composes almost the entire building, is aligned with the street. In the center, the volume of the rear façade is folded to connect it to the adjoining gable walls and making possible the insertion of a low perpendicular volume containing two apartments. The response developed permits, through a rational placement, the creation of plans favoring the apartments’ comfort and the quality of the shared spaces. The uses, spatial qualities, the treatment of the thresholds and sequences between the public spaces and the “home” dictated our choices throughout the project’s development.

  

Client: Haut-de-Seine Habitat OPH

Net surface area: 1556m²

Project timeline: 2016

Consultants:   Lifteam (general contractor), Sunsquare ( HEQ and MEP), Astuce béton (structure)

  

PRESSKIT

 

Close

Urban renewal — Chatenay-Malabry

Urban renewal — Chatenay-Malabry

Details

Urban renewal — Chatenay-Malabry

URBAN STUDY OF THE BUTTE-ROUGE GARDEN CITY IN CHATENAY-MALABRY IN THE FRAMEWORK OF ITS HERITAGE, SOCIAL AND ARCHITECTURAL PROMOTION.

  

The Butte-Rouge garden city located in Chatenay-Malabry is one of the largest social housing operations of the 20th century in France. The project proposed is based on three reflection tracks:

- recognizing the Butte-Rouge’s exceptional position (the garden city of Grand Paris);

- relying on its heritage value (high quality of the landscape and urban composition);

- identifying four project spaces (the Avenue space and its transepts, the plateau space, the hilly space, the forest space) that guide the transformations that are strategic for the future of Butte-Rouge in Grand Paris.

A strong social, typological and economic mix. The master plan that results from it proposes creating around four strategic intervention zones new forms of inhabiting and working linked to programmatic and energy synergies. The improvement in the interaction of the housing units with the site’s landscape qualities and the topography becomes one of the major tracks of the project’s conception.

The strategic on the built heritage is based on the intrinsic qualities of Butte-Rouge with the aim of developing and diversifying its residential offering. The densification and renovation of this built heritage then becomes a supporter of the interventions relying on the project’s synergies. This vision incarnates an ecology of the project and ensures the virtuous transformation of the housing stock (about 4,500 units = 1/3 of the city).

  

Client: Haut-de-Seine Habitat OPH

Net surface area: 70 ha

Project timeline: 2015-2016

Consultants: Studio Paola Vigano (urbanist);  Algoé (programation);Tribù (sustainibility);  Aubepine (biodiversity); TPFI (infrastructure)

  

PRESSKIT

Close

Pedagogical farm — Janville-sur-Juine

Pedagogical farm — Janville-sur-Juine

Details

Pedagogical farm — Janville-sur-Juine

CONSTRUCTION OF A PEDAGOGICAL FARM IN THE I.M.E. DE GILLEVOISIN FOR TEENAGERS WITH PSYCHOLOGICAL DISORDERS, WHOSE PRINCIPAL SPACES ARE A ROOM OF SMALL ANIMALS AND A MULTIPURPOSE ROOM

  

Located on a natural listed heritage site of several dozen hectares, the creation of the Gillevoisin pedagogical farm reflects a position on how to transform a simple building into a pedagogical tool for the treatment of psychological disorders. The principle selected consists in working based on the archetype of the farm as a sensorial and imaginary driver. It deploys a contemporary architecture that takes its references from the local context. The uniformity of the whole and the treatment of the shell makes it possible to identify the building as a wood mass emerging from the ground. Without a precise layout plan it becomes by its nature a very powerful image in its context. This mass is next hollowed out both to permit a sensitive dialogue with it surrounding environment and to allow for several types of appropriations. Something similar to what happens when, in a suitcase, more clothing than is possible is placed in it: the shell is deformed and the surface is placed under tension. In order to create a dialogue while keeping its independence, the building’s shell is composed of waney-edge larch clapboard cladding that contrasts with birch CTBX panels for the treatment of the hollows.

  

Client: EPNAK

Net surface area: 300m²

Project timeline: 2014-2018

Consultants:  SG (structure); Sunsquare (MEP, sustainability)

  

PRESSKIT 

Close

Town hall — Villiers-le-Bel

Town hall — Villiers-le-Bel

Details

Town hall — Villiers-le-Bel

MAJOR REHABILITATION AND EXTENSION OF THE VILLIERS-LE-BEL TOWN HALL IN THE FRAMEWORK OF CENTRALIZING THE TOWN’S SERVICES

 

The aim of the project is to transform an introverted institutional building into the possibility of dialoguing with its urban fabric and its social context. Developing a unique architectural writing to offer coherence to this part of the rapidly changing town center will permit the new extension to create a plan whose objective is to clarify what already exists. The shell’s vertical ceramic strips unite the extension and the existing structures through its mineral materiality. The whole can thus be read as a negotiation element between the accumulation of the different buildings composing the current town hall.

Inserted between the two existing buildings, the new extension is embedded in a very limited footprint. A residual space is consequently transformed into a hall in which the façade’s transparency extends the plaza in front of the town hall into the building’s interior while permitting the town’s residents to serenely carried out their official business. On the west side, the volume is separated into gable roofs to evoke the houses of the original small village that became an astonishing multicultural crossroads in the 1960s.

   

Client: city of Villiers-le-Bel

Net surface area: 2392 m²

Project timeline: 2016 - 2018

Consultants:  ID+ Ingenierie (general engineering and cost management)

  

DOSSIER DE PRESSE

Close

La Musette — Guesnain

La Musette — Guesnain

Details

La Musette — Guesnain

REHABILITATION ET EXTENSION D’UN CAFE ET SALLE D’EXPOSITION

  

Générer au fil du temps un lien social autour de la dimension publique d’un lieu est le moteur ultime de ce projet porté par une maitrise d’ouvrage très impliquée dans le devenir de sa commune. Située au cœur de Guesnain, l’opération a pour objet la réhabilitation d’un café historique du XIXéme siècle en café, commerce multiservices, salle d’exposition et un logement.

Le parti architectural est lié à la fois à la connaissance de l’existant (bâti et social) et à sa programmation évolutive. Pour cela le projet est considéré comme un espace flexible et résilient grâce à la création d’une extension en partie arrière qui permettra la mise en place d’un espace polyvalent. Le bâtiment existant est dans la totalité réhabilité dans le but de combiner ses caractéristiques  patrimoniales tout en apportant une amélioration des qualités d’usage et architecturales contemporaines.

   

Maître d’ouvrage : privé

Surface : 200m²

Calendrier: 2017-2018

  

DOSSIER DE PRESSE

Close

School complex — Fontenay-le-Fleury

School complex — Fontenay-le-Fleury

Details

School complex — Fontenay-le-Fleury

RENOVATION AND EXTENSION OF THE RENÉ DESCARTES SCHOOL COMPLEX IN FONTENAY-LE-FLEURY BUILT IN THE 1960s COMPRISED OF TWO BUILDINGS FOR APPROXIMATELY 520 STUDENTS

  

On a plot located between a residential zone and a highway, the operation to renovate the school complex made it possible to create a new relationship between the learning spaces and the exterior environment. All the existing opening were questioned with the aim of creating large openings to change the scale of the built mass vis-à-vis the neighboring buildings. The buildings’ shell was rethought and treated with grooved mineral panels to give the buildings a new image in a periurban and landscape context. A wood structure extension was slid into the first level of the preschool to complete the global volume of the operation.

  

Client: city of Fontenay-le-Fleury

Net surface area: 2392 m²

Project timeline: 2016 - 2018

Consultants:  ID+ Ingenierie (general engineering)

  

PRESSKIT

Close

Town hall — Jarville-la-Malgrange

Town hall — Jarville-la-Malgrange

Details

Town hall — Jarville-la-Malgrange

MAJOR REHABILITATION AND EXTENSION OF THE JARVILLE-LA-MALGRANGE TOWN HALL

  

The rehabilitation and extension of the Jarville-la-Malgrange town hall offers a strong, singular and contemporary image in the town’s urban landscape. The objective of the project proposed is to develop an open, sober, pleasant and accessible building through a unique and stripped-down architectural writing that unifies a fragmented context.

  

Client:  city of Jarville-la-Malgrange

Net surface area: 1550 m²

Project timeline: 2016

Consultants:  Gruet ingénierie (general engineering and cost management)

  

PRESSKIT

Close

Leisure activity center — Rambouillet

Leisure activity center — Rambouillet

Details

Leisure activity center — Rambouillet

CONSTRUCTION OF A LEISURE ACTIVITY CENTER CONNECTING A SCHOOL COMPLEX ON THE EDGE OF THE RAMBOUILLET FOREST

  

The project of building a leisure activity center in a school complex is based on the site’s advantages to enhance them: asserting the existing school’s identity by creating a curved volume to connect it to the current school lunchroom and in this way structuring the recess area. The new building is designed as a transparent element, a place of passage, in order to link the exterior and interior spaces with the landscape. Its geometry makes it possible to create a shallow and very flexible building. Comprised of structural wood elements and vertical wood brise-soleil, the new skin is uniformly rolled out all around the building permitting a variation of permeability between indoors and outdoors.

  

Client: city of Rambouillet

Net surface area: 785 m²

Project timeline: 2015

Consultants: Laboratoire des structures (structure), B52 (MEP)

  

PRESSKIT

Close

Town hall — Brunoy

Town hall — Brunoy

Details

Town hall — Brunoy

REHABILITATION AND EXTENSION OF THE BRUNOY TOWN HALL IN THE FRAMEWORK OF ACCESSIBILTY

  

The project aims at making the entire town hall, comprised of two distinct buildings, accessible. The project’s intention is to design an extension on the ground floor to replace the existing parking area on the same level of the administration building and a new vertical circulation in order to install an elevator connecting the two buildings in a staggered arrangement. The silk-screened glass materiality of the new built masses creates a neutral dialogue between the existing town hall and the 1970s administrative building.

   

Client: city of de Brunoy

Net surface area: 370m²

Project timeline: 2014-2015

Consultants:  ID+ Ingenierie (general engineering and cost management)

   

PRESSKIT

 

Close

All projects

110 student housing units

Paris (75) – Fr

Calenderer: 2017–

  

24 housing units

Courbevoie (92) – Fr

Calenderer: 2016–

  

Development of a restaurant, grocery store and exhibition room

Guesnain (59) – Fr

Calenderer: 2017 –

  

Rehabilitation and extension of a school complex

Fontenay-le-Fleury (78) – Fr

Calenderer: 2016–

  

17 housing units

Levallois-Perret (92) – Fr

Calenderer: 2017

  

Construction of a pedagogic farm

Janville-sur-Juine (91) – Fr

Calenderer: 2016–

  

5 housing units

Courbevoie (92) – Fr

Calenderer: 2015-2017

  

Extension and rehabilitation of the town hall of

Villiers-le-bel (95) – Fr

Calenderer: 2014 –

  

Restructuring and regrouping of scattered social housing units

Paris (75) – Fr

Calenderer: 2016–

  

Extension of a school lunchroom

Sartrouville (78) – Fr

Calenderer: 2016–

  

Extension and rehabilitation of the town hall

Auneuil (60) – Fr

Calenderer: 2017

  

75 housing units

Triel-sur-Seine (78) – Fr

Calenderer: 2016

  

Urban study of the Butte Rouge garden city

Chatenay-Malabry (92) – Fr

Calenderer: 2015 – 2016

  

Extension and rehabilitation of the town hall

Jarville-la-Malgrange (54) – Fr

Calenderer: 2016

  

80 housing units

Verneuil-sur-Seine (78) – Fr

Calenderer: 2016

  

Urban study of a student housing residence

Courbevoie (92) – Fr

Calenderer: 2016 –

  

Design of exterior spaces for social housing units

Courbevoie (92) – Fr

Calenderer: 2016  –

   

Construction of a leisure activity center

Rambouillet (78) – Fr

Calenderer: 2015

  

Urban study for the siting of a music school and 30 housing units

Verneuil-sur-Seine (78)

Calenderer: 2015

  

Renovation of a school complex

Mantes-la-Ville (78) – Fr

Calenderer: 2012 – 2015

  

Science Center 

Naples – It

Calenderer: 2015

  

Development of a square and an entrance to the town

Bedonia – It

Calenderer: 2014

  

Extension and rehabilitation of a town hall

Brunoy (91) – Fr

Calenderer: 2013 – 2014

  

Conversion of military land

Vichy (03) – Fr

Calenderer: 2013

  

Urban renewal of a square

Avellino – It

Calenderer: 2013

  

Creation of a store and a restaurant

Gressey (78) – Fr

Calenderer: 2012 – 2014

  

Rehabilitation of a townhouse

Mirabella – It

Calenderer: 2012–2014

  

Interior design of an apartment

Puteaux (92) – Fr

Calenderer: 2013

  

Interior design of an apartment

Paris (75) – Fr

Calenderer: 2012

All projects
Back to top